Granbarkborre i Åbysäcken

  • 24 apr 2019

Granbarkborre har hittats i Åbysäcken. Kommunen kommer avverka så många av de angripna träden som möjligt under maj/juni. Läs mer om hur du känner igen en angripen gran.

Efter förra sommarens torka angreps många granar i Åbysäcken av granbarkborrar. För att bekämpa denna skadeinsekt kommer kommunen att averka angripna träd under maj/juni.

Hur känner jag igen en angripen gran?

"Färska skador från maj till augusti

Färska skador kan vara svåra att upptäcka då granen ser frisk ut på håll. Det är på nära håll som det är lättast att upptäcka skadorna.

Sök efter borrmjöl på liggande solexponerande stammar och vid stambasen på stående träd. Du kan också se gnagmjöl i barkfickorna på trädet.
Titta efter kåda som granen försvarat sig med. Det blir som tårar på stammen.

Torra gröna barr på marken som granen har tappat kan vara tecken på angrepp.

Titta efter avfläkt bark högt uppe på stammarna, under den fortfarande gröna kronan. På högsommaren börjar granbarkborren sina angrepp på stammen vid grönkronans nedre del och fyller på nedåt. Det kan därför finnas angripna granar som inte har några ingångshål på de nedersta metrarna.

Där barken fallit av kan du titta efter granbarkborrens modergångar, ofta har de näbbspår av hackspett.

Tecken på angrepp under höst och vinter

Från sensommaren och till kommande vår ser du angreppen tydligt på barrens roströda färg och att barken är avfläkt av hackspett på många av stammarna.

När barren och kronorna har en grå färg eller barren ramlat av är angreppen sannolikt från tidigare års angrepp. Undersök träden som står nära dessa, i fall de har angripits senare."

Källa: Skogsstyrelsen

 

Borrmjöl vid färskt angrepp

Tecken på granbarkborre