Träningsgrupper längd


Barn- och ungdom

En grundpelare i klubbens verksamhet är att ordna träningar för alla klubbens medlemmar oavsett ålder eller målsättning med träningen. Ungdomsträning bedrivs nästan året runt i form av barmarksträning, rullskidor, skidträning på snö samt skidskytte/springskytte.

Gruppindelning

Vår träning för barn och ungdomar bygger på Svenska skidförbundets riktlinjer. Vi har fyra färgindelade grupper som bygger på SSF:s utvecklingstrappa.

  • LEK (Skidlek - ca 6-9 år) = GRÖN grupp (1st LSK-träning/vecka)
  • GRUND (Skidlära – ca 9-12 år) = BLÅ grupp (2st LSK-träningar/vecka)
  • UPPBYGGNAD (Skidträna ca 12-16 år) = RÖD grupp (3st LSK-träningar/vecka)
  • FÖRPRESTERA (Skidtävla ca 16 - 20 år) = SVART grupp (4st LSK-träningar/vecka)

Vilken grupp man tillhör beror dels på ålder, men även färdighet och mognad.

Under pågående säsong eller vid specifika träningar kan alltså ungdom placeras i annan grupp än den ursprungliga. Likaså kan det skilja sig mycket i utveckling, framförallt då det gäller teknikdelar, under barmarkssäsong kontra snösäsong, varför man då kan tillhöra en grupp under hösten och en annan under vintern.

Ibland genomförs olika träningsmoment gruppgemensamt.

Länkar SSF (Svenska Skidförbundet):

Träningstider

Huvudträningar är förlagda till tisdag- och torsdagkvällar. Vi fikar gemensamt efter träning på tisdagar. Föräldrar får gärna stanna kvar och hjälpa till med att förbereda fikat. Det underlättar för ungdomstränarna. OBS! Det går alldeles utmärkt att både byta om och duscha efter träningarna i klubbstugan. Under skolledigheter/lov/helgdagar bedrivs oftast ingen organiserad träning.

Tisdagar 18:00-19:15 (Skidgården, Hackefors)
Ordinarie ungdomsträning för Grön/Blå/Röd/Svart grupp

Torsdagar 17:45-19:15 (Skidgården, Hackefors)
Ordinarie ungdomsträning med skidskytte/springskytte för Blå/Röd/Svart grupp 10-årsgräns för att delta vid skytte.

Onsdagar
Under säsongen, om man är i åldern 13-16 år, ordnar Östergötlands skidförbund gemensamma träningar (intervaller, löpning, stavgång etc) för åldersgruppen (XCteam Östergötland), runt om i länet, oftast på onsdagar 1-2ggr/månad och ibland under helg.

Lördagar 09:00-10:30 (Skidgården, Hackefors)
Extra träningstillfälle för Svart grupp i samband med lördagsträning för vuxengrupp/vasaloppsgrupp. Kör varierad träning (löpning, intervaller, stavgång, rullskidor) beroende på säsong
OBS! Här medverkar ingen ungdomstränare.

Söndagar 09:00-10:15 (Mjärdevi; sept-nov, april-juni)
Rullskidträning för de som vill under barmarkssäsong för Röd/Svart grupp.

Skidskola

För barn från 5-8 år anordnas skidskola på vintern. Vi håller på så länge snön räcker! Har du frågor om skidskolan, kontakta Marcus Bennstam marcus.bennstam@gmail.com

Har du frågor eller funderingar, hör gärna av dig till: Leif Johansson 076-1651523 eller Marcus Bennstam, marcus.bennstam@gmail.com 

XC-gruppen

Vi tränar på lördagsmornar kl 9:00 till c:a 10:30 - därefter bastu för intresserade. Dessutom har vi ett kortare barmarkspass på torsdagar 17:45 - 18:45.

Ni får en varierad träning fokuserat på styrka, intervaller och uthållighet. Dessutom instruktioner i teknik, men kanske viktigast av allt: ni får träffa likasinnade skidentusiaster av båda könen i alla åldrar (nästan). Detta är ett perfekt sätt att komma i form inför vinterns utmaningar, det vet alla som varit med förut. Även nybörjare är välkomna.

Medtag för barmark: löparskor och skidstavar.
Medtag för rullskidåkning: rullskidutrustning och hjälm.
Medtag för skidåkning: skidutrustning med färdigvallade skidor. 

Barmarksträning och rullskidåkning 

I väntan på snön tränar vi barmarksträning eller rullskidåkning. Passen har i båda fallen tema intervallträning eller uthållighet kombinerat med styrka. Under rullskidepasset tränar vi även skidteknik. Udda veckor erbjuds rullskidträning för nybörjare, jämna veckor för mer erfarna åkare. Givetvis under förutsättning att det finns tillräckligt med tränare på plats. Kolla alltid veckans mejlutskick för status.

Skidåkning

Så fort det finns snö och åkbara spår tränar vi skidåkning. Fokus ligger vid dessa tillfällen på skidteknik för klassisk skidåkning. Vi går igenom några få övningar som vi därefter övar på. Under hela passet så försöker vi ledare ge feedback på hur du kan bli en bättre skidåkare.

Träningstider: 

- Torsdag 17:45 - 18:45
- Lördag 09:00 - 10:30