Hoppa till sidans innehåll

Vallning


Valla skidor – det behöver inte vara så krångligt som det låter

Du kan spendera precis hur mycket som helst på valla och andra tillbehör. Men du klarar dig lika bra med en mindre grunduppsättning som du vet hur du ska använda. En superdyr pulvervalla kan aldrig kompensera för dålig teknik eller fel skidor. Om du är nybörjare och inte har lust att stå och kladda i vallaboden finns det valla-tejp som är enkel att applicera, håller länge och klarar stora temperaturvariationer. Mer om vallatejp kan du läsa här. Numera finns också riktigt bra vallningsfria skidor med "päls" under fästzonen som gör att du kan åka skidor utan att behöva fästvalla dina skidor alls.

Du kan lämna in skidorna till din skidhandlare för att få hjälp med glidvallningen. Beroende på hur mycket du åker så kan det hålla hela säsongen.

För dig som vill valla dina skidor själv räcker det att börja med några få sorter som du lär dig hantera ordentligt. Till fästvallningen räcker tre burkvallor för kallföre och en eller ett par klistertuber för blötsnö. För glidvallning räcker det med ett par olika varianter – för kall nysnö eller äldre blötare snö. Vill du lägga lite extra pengar så kan du investera i en flourvalla som ger bättre glid, men som i gengäld är lite svårare att hantera.

På Vasaloppets hemsida finns några korta instruktionsfilmer om vallning som jag kan rekommendera dig som vill lära dig valla dina skidor själv att titta igenom. Lite annan kringutrustning som vallajärn, borstar, sicklar och rengöringsmedel behöver du också ha. Ett vallaställ att spänna fast skidorna i medan du vallar underlättar ordentligt. Vid Skidgården i Hackefors finns en vallabod med vallaställ som man kan låna vid behov. Du behöver dock ta med egen utrustning (valla, vallajärn osv).

Några välkända vallafabrikat är Swix, SkiGo och Start

Tänk gärna lite extra på miljön och undvik fluorvallor i möjligaste mån!

Riktlinjer för barn och ungdomar

Svenska skidförbundet har tagit fram riktlinjer kring vallning för barn och ungdomar. Dem kan du läsa här (pdf) >>

"Vi strävar efter att så många som möjligt ska få chansen att testa och utvecklas på längdskidor, utan att utrustningen blir avgörande. På samma sätt som vi rekommenderar en progression inom träning och tävling, gör vi det även inom vallning. Undvik att förstora arbetet kring vallning på barn- och ungdoms nivå! Låt vallningen vara på barn- och ungdomsnivå, inte seniornivån." Ur Svenska Skidförbundets riktlinjer.

Uppdaterad: 17 NOV 2016 20:11 Skribent: Emma Busk Winquist

Vi sponsras av:

Maskinia

 

 


 

Följ oss:


 

 

Postadress:
Linköpings SK - Skidor
Vintervägen 15
58941 Linköping

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: Linkopingssk@gmail.c...

Se all info