Hoppa till sidans innehåll

Utrustning


Skidor

Skidåkning kräver förstås en del utrustning. Men för den skull behöver den varken vara dyr, svår eller särskilt avancerad. För nybörjaren finns det många bra paketerbjudanden i sportaffärerna till bra pris och med bra kvalitet. För den avancerade åkaren finns det egentligen ingen övre gräns för hur mycket man kan investera i sin utrustning – utom möjligen plånbokens storlek!

Under hösten arrangerar många sportaffärer särskilda längd-kvällar då alla stora tillverkare brukar finnas representerade och du får hjälp att plocka ut en bra utrustning utifrån just dina behov. För dig som vill finns det också flera näthandlare som kan plocka ut skidor lika bra som i en fysisk butik. Det viktigaste med skidorna är att de är anpassade efter din längd, vikt och åkförmåga. Om spannet på skidan är för hårt kan du inte trycka ner fästvallan i snön och du får bakhalt. Om det tvärtom är för mjukt så kommer fästvallan hela tiden ta i snön och du får väldigt dåligt glid. Här finns en film om hur det går till att köpa skidor på Pölder.se:

Det finns vallningsfria skidor som har fjäll på undersidan eller numera också med ett slags stighudar. De kan vara bekväma för den som inte vill krångla med vallaburkar och klister. Men de har oftast sämre glid än vanliga skidor, vilket kan vara bra att veta innan du väljer skidor.

Både skidor och skidskor finns i många olika modeller och prisklasser. Välj en sko som sitter skönt och passar dig. Fryser du lätt om fötterna är det bra att välja en sko som är lite mer isolerad än de tunnaste racingmodellerna. När du valt skidsko och skida monterar försäljaren rätt bindningar på skidorna för den sko du valt.

Lämplig utrustning för olika åldrar (Ur Svenska Skidförbundets riktlinjer)

Barn upp till 12

  • Till en början finns inget behov av att ha utrustning för både klassisk och fri stil.
  • Låt barnen testa att åka både klassiskt och fri stil. Urväxta skidor kan så småningom bli skateskidor.
  • Fokusera på att barnen har lagom långa skidor och stavar som tillåter lekfull träning. Utrustningen på träning får aldrig hindra lek och hopp.
  • Lägg hellre några extra kronor på rätt utrustning än på dyra vallor.

Ungdomar 13 - 16 år

  • Håll ner antalet skidor och stavar.
  • Det är viktigare att ha ett par träningsskidor som tillåter lekfull träning och som gör det möjligt att utvecklas tekniskt, än att ha flera par tävlingsskidor.

Stavar

Det är viktigt att ha stavar av rätt längd när man åker skidor. Stavarna ska vara olika långa beroende på om du åker klassiskt, skate, rullskidor eller springer med stavarna i skogen.

För vuxna kan man räkna med att stavar för klassisk åkning ska vara kroppslängden x 0,85 (reglerna vid tävling säger att stavarna får vara max 83 % av kroppslängden, mätt med skidskor på och från stavspetsen till där handremmen fäster vid handtaget) och för skate kroppslängden x 0,90.

För barn kan man räkna med att stavar för klassisk åkning ska sluta vid armhålan och stavar för skate ska sluta vid hakan.

Till rullskidor är det bra att ha något längre stavar eftersom man kommer upp några cm högre ovanför marken på rullskidorna än på vanliga skidor i skidspår. Du behöver också byta de vanliga trugorna mot rullskidholkar istället. Metallen i dem är hårdare och nöts inte lika fort mot asfalten.

För löpning med stavar är det bra med något kortare stavar för att kunna trycka ifrån ordentligt i uppförsbackarna.

Men - säger du - ska jag verkligen behöva ha 3-4 olika par stavar?? Nej, självklart inte. Riktlinjerna ovan är bara rekommendationer. Du kan självklart använda samma stavar i skogen som du har till skidåkningen på vintern.

Trugor finns i olika varianter och storlekar. I vanliga motionsspår behöver man ofta en lite större truga för att staven inte ska sjunka ner för mycket i snön. De små racingtrugorna lämpar sig bäst vid tävling där spåren är ordentligt preparerade och hårda.

Uppdaterad: 21 NOV 2016 19:44 Skribent: Emma Busk Winquist
E-post: Adressen Gömd

Vi sponsras av:

Maskinia

 

 


 

Följ oss:


 

 

Postadress:
Linköpings SK - Skidor
Vintervägen 15
58941 Linköping

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: Linkopingssk@gmail.c...

Se all info