Konstsnö, Spår- & Skoter kommittén

Se spårstatus på anläggningarna  i Linköping här : Skidspår.se

Öppettider

Spåren är öppna dygnet runt men belysningen i Åbysäcken släcks kl 22.00 kvällstid alla dagar i veckan.  Vi försöker sköta spåren under tider då det är mindre åkare ute men för säkerheten så stänger vi av de spåren vi underhåller både för olycksrisk och även för att spåren behöver frysa till innan de är åkbara. Under våra barn/ungdomsträningar och vuxen/vasaloppsträning kan det bli mycket trångt i Åbysäcken och vi behöver av säkerhetsskäl avlysa de spår där träning pågår.

Spåret i Åbysäcken är avstängda för allmänheten följande tider

Tisdagar 18.00-19.30 pga av LSK:s barn och ungdomsträning

Lördagar 09.00-11.00 pga LSK:s Vasaloppsträning

Spåravgift

Skidspåren ligger inom ett kommunalt område som i stadsplan reserverats för idrottsändamål. Då området anses som allmänt rekreationsområde har skidklubben endast möjlighet att ta FRIVILLIG SPÅRAVGIFT. Kostnaderna är dryga för konstsnötillverkning och spårskötsel där all utrustning, bränsle, el och vatten är dryga utgifter för klubben. All arbetskraft är frivillig men bidrag till spåren är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta.

Stöd därför klubbens arbete med konstsnöspår och övriga spår genom att betala spåravgift.

För mer info kring frivillga avgifter och säsongskort: klicka här!

LSKs skidanläggningar

Linköpings skidklubb ansvarar spåren i Åbysäcken Hackefors, Landeryds golfbana, Vidingsjö motionscenter och Linköpings golfbana Ryd.

I Åbysäcken i Hackefors där även klubbstugan är placerad har vi det största spårsystemet. 2-km skate och klassiska spår med konstsnöanläggning och belysning, 3-km klassiska spår med belysning och 5 km klassiska spår. Här finns en vallabod som alltid är öppen.

I Vidingsjö kör vi upp 2,5 och 5 km samt en 1,5 km slinga på korpvalllen. Tyvärr är det många promenerande i spåren så hjälp gärna till att hålla ordning på flanörerna så vi kan behålla bra spår.

Landeryd kör vi upp 5 km spår (varierar i längd o sträckning mellan åren då vi hänvisas till olika sträckningar av golfbanans personal).  Mycket välbesökta spår då det är soliga helger.

I Ryd på golfbanan kör vi upp 5 km-spår på golfbanan med bra stöd från golfklubben

Under barmarksäsongen har spårkommittén uppgiften att sköta om tränings och motionsspår vid Åbysäcken i Hackefors. Då håller vi även 6,4 km spåret öppet. Arbetet här är röjning sly, gräsklippning och beläggning med grus och flis. Arbete utförs så gott som dagligen året runt. Vid större arbeten hjälper även medlemmar och särskilt klubbens skidveteraner till.

Spårningsarbete
När snön fallit i tillräcklig mängd packas den på den tänkta sträckan. Tidigast dagen därpå kan spåren dras upp. Spårens kvalité är beroende av temperatur vid preparering och spårning samt vindförhållanden. Milt väder eller sträng kyla ger sämre resultat. Öppna ytor som tex. vid golfbanorna försvårar spårningsarbetet, fläckvis barmark respektive snödrivor är där vanligt förekommande problem. Linköpings skidklubbs skoterförare gör dock alltid sitt bästa för att alla skidvänner ska få goda tränings- och motionsförhållanden.

Spårmakare sökes

Vi har behov av folk som hjälper till att preparera våra skidspår. Vi har fyra poler med skoterförare; en i vardera Landeryd, Åbysäcken, Vidingsjö och Ryd. Vi hoppas alltid på snörika vintrar och då blir det bli många körpass för att hålla bra kvalitet på spåren. Det är mycket arbete med spåren så det behövs alltid fler som kan hjälpa till att köra enstaka pass eller mer regelbundet. Vi har flera skotrar och en fyrhjuling som vi använder med tillhörande spårutrustning.

Hör av er till mig om ni är intresserade av att hjälpa till med spåren i vinter. Vi anpassar utbildningen till körerfarenhet. Anmäl intresse på This is a mailto link

Konstsnö

Vi lägger konstsnö på 2-km spåret i Åbysäcken. Så snart temperaturen tillåter kör vi igång. Många timmars körning dygnet runt kräver att många hjälper till. Snökanonerna går på automatik så arbetet är  främst att kontrollera snödjup och flytta fram kanonerna allteftersom snöproduktionen fortskrider. Är du intresserad och vara med så hör av dig till This is a mailto link. I nedan länkar kan du läsa mer om snötillverkning.

Uppdaterad: 18 NOV 2017 16:55
Skribent: Daniel Erici